Μικρή και ήσυχη, προστατευμένη από τον πολύ κόσμο, κρυμμένη δίπλα σε μια ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, την Μήλο. Η Κίμωλος το νησί της κιμωλίας και της ηρεμίας, είναι το νησί που έψαχνες ακόμα και αν δεν γνώριζες την ύπαρξη του. Αυτή την περιγραφή έκανα και στον Τάκη και τελικά τον έπεισα να κλείσουμε ένα δωμάτιο για μερικές ημέρες τις τελευταίες μέρες της άδειας μας μετά την πολύβουη Μήλο που θα μας αποφόρτιζε και που θα θύμιζε λίγο, διακοπές από τα παλιά. Πήραμε λοιπόν το Ferry από την Πολλώνια και μέσα σε μισή ώρα αποβιβαζόμασταν στην Ψάθη, το γραφικό λιμάνι της Κιμώλου. Πάρε λοιπόν βαθιές ανάσες, πέταξε τα ZANAX σου, γιατί δεν θα τα χρειαστείς και πάμε να σου πω τα 10 do’ s και don’ts για να έχεις και εσύ μια όμορφη και πάνω από όλα ήρεμη διαμονή στο νησί που δεν ντρέπονται να πουν την Χώρα, Χωριό, την Κίμωλο.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Στην Κίμωλο αποκαλούν τα πράγματα με το όνομα τους και δεν ντρέπονται να αποκαλέσουν την μικρή και γραφική τους πρωτεύουσα με το όνομα Χωριό. Το Χωριό της Κιμώλου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις βαρύγδουπες λοιπές χώρες των Κυκλάδων. Κατάλευκη, κάτω από τον δυνατό κυκλαδίτικο ουρανό, ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού θα σε μαγέψει, με την απλότητα του και την ηρεμία του. Ολόλευκα μικρά σπίτια με χρωματιστά πορτοπαράθυρα. Μικρά ασπρισμένα σοκάκια, εκκλησίες με μπλε τρούλους και μικρές γωνιές, διακοσμημένες με γλάστρες που μοσχοβολούν αρώματα βασιλικού και δυόσμου. Κάνοντας την απαραίτητη βόλτα στα σοκάκια της θα χαθείς ανάμεσα σε περίτεχνα διακοσμημένα καφέ, εστιατόρια με πολύχρωμα τραπεζοκαθίσματα και τουριστικά μαγαζιά που δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά στον οικισμό και που σίγουρα θα αγαπήσει το Instagram σου.
Καθώς πλησιάζεις στους μικρούς απανωτούς κολπίσκους Γούπας, Καράς και Ρέμα, το φυσικό τοπίο με τους ολόλευκους βράχους τους μικρούς υφάλους και τα τυρκουάζ διαυγή νερά θα σε συνεπάρει. Κατεβαίνοντας το μικρό μονοπάτι που οδηγεί στην μικρή παραλία ανάμεσα σε χαμηλά κυκλαδίτικα σπίτια θα νιώσεις για λίγο πως κάνεις ταξίδι στον χρόνο. Φτάνοντας στις μικρές απανωτές παραλίες που χωρίζονται μεταξύ τους από συστάδες ολόλευκων βράχων ιδανικών για να απλώσεις την ψάθα σου και να κάνεις ηλιοθεραπεία, η όψη των κρυστάλλινων νερών, ασάλευτα κάτω από τον ελληνικό ουρανό θα σε συναρπάσει. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος κολπίσκος ονομάζεται πως και πραγματικά δεν ξέρω να σου πω, μιας και όλοι μαζί συνθέτουν μια όμορφη γωνιά στην Κίμωλο, που θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει εφαρμογή AI. Η βουτιά από το σημείο είναι αναπόφευκτη, όπως και η εξερεύνηση στην γύρω περιοχή. Άξιο σημείο αναφοράς είναι ο βράχος που χωρίζει τους δυο κόλπους που αν τον παρατηρήσεις από την σωστή γωνία έχει την όψη ελέφαντα.
Αδιαμφισβήτητα τα Πράσα είναι η πιο γνωστή παραλία της Κιμώλου και όχι τυχαία, μιας και τα γαλαζοπράσινα νερά της και ο χρυσός βυθός της, την κατατάσσουν ως μια από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων. Τα Πράσα παρά την απόσταση που τα χωρίζει από το Χωριό είναι ακόμα πιο τουριστικά από ότι φαντάζεσαι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ορδές τουριστών αλλά και ντόπιων να καταφθάνουν στην παραλία και να δημιουργούν το αδιαχώρητο σε μια ούτως η άλλως μικρή παραλία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από ξαπλώστρες και ομπρέλες από το μοναδικό beach bar και που για να μπορέσεις να κάτσεις θα πρέπει να έχεις κάνει κράτηση τουλάχιστον δυο χρόνια πριν. Αν θέλεις να απολαύσεις την παραλία φτάσε στο σημείο νωρίς το πρωί και απόλαυσε τα νερά πριν η επιφάνεια τους καλυφθεί από τόνους αντιηλιακό, make up και ξεκολλημένες ψεύτικες βλεφαρίδες.
Σκιάδι, είναι στα νησιώτικα το σκίαστρο και αυτός είναι ο ποιος ο μοναδικής μορφής βράχος, με μορφή μανιταριού που στέκει στην μέση ενός γυμνού πλατώματος και που η προσέγγιση του απαιτεί περίπου μισή ώρα πεζοπορία σε ένα παραδοσιακό μονοπάτι, στον οποίο είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας νερό και να έχετε εφοδιαστεί με καπέλο και αντηλιακό. Το Σκιάδι οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση διαβρώνεται από τον άνεμο, ενώ η κορυφή που, είναι πιο σκληρή, παραμένει σχεδόν άθικτη. Η πεζοπορική διαδρομή δεν θεωρείτε δύσκολη και η όχι του μοναδικού πετρώματος θα σε συναρπάσει, όπως θα σε συναρπάσει να ξαποστάσεις λίγο στην σκιά του πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής.
Αν υπάρχει ένα νησί που σίγουρα δεν χρειάζεται να έχεις φέρει μαζί σου το βιβλίο σου, αυτή είναι η Κίμωλος. Τη νησί της κιμωλίας πέραν των όμορφων τοπίων και των γραφικών οικισμών της, μπορεί να είναι περήφανη και για την ανοιχτή υπαίθρια βιβλιοθήκη της. Η υπαίθρια βιβλιοθήκη της Κιμώλου δωρεά του ιδρύματος Α Κ Λασκαρίδη προσφέρει μια ευρεία ποικιλία βιβλίων προς δανεισμό, τα οποία διατίθενται σε μοναδικές βιβλιοθήκες εμπνευσμένες από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αλλά και τον τρόπο ζωής και βρίσκονται διασκορπισμένες σε διαφορά μέρη του νησιού. Βιβλία μέσα σε παλιά μπαούλα, κρεμασμένα από κλαδιά, τοποθετημένα μέσα σε παλιές πιατοθήκες ή μέσα σε βάρκες, έργα τέχνης, σε περιμένουν να τα δανειστείς και να σε συντροφεύσουν στις καλοκαιρινές σου διακοπές στην πανέμορφη Κίμωλο. Αν θέλεις να γίνεις αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, μπορείς να αφήσεις και εσύ τα βιβλία σου, που δεν χρειάζεσαι πια, επικοινωνώντας με την εθελοντική ομάδα «Κιμωλίστες».
Γενικά οι Κυκλάδες φημίζονται για το ηλιοβασίλεμα τους, το ηλιοβασίλεμα όμως στην παραλία Μαυροσπηλιά είναι μοναδικό μιας και τους περισσότερους θερινούς μήνες του καλοκαιριού έχεις την ευκαιρία να δεις τον ήλιο να βυθίζεται κατευθείαν στα νερά του Αιγαίου. Η παραλία Μαυροσπηλιά η οποία πήρε το όνομα της από την σκοτεινή σπηλιά που βρίσκεται στα βράχια είναι μια αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά. Στο πίσω μέρος της παραλίας μερικά αλμυρίκια δημιουργούν φυσική σκιά. Οι συστάδες από βράχια που βρίσκονται στα ανοιχτά, κάποτε καταφύγιο των πειρατών δημιουργούν ένα δραματικό τοπίο ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Μεγάλο ατού της πανέμορφης παραλίας είναι πως είναι πολύ λιγότερο τουριστική από τα Πράσα και σου δίνει την δυνατότητα να χαλαρώσεις. Εμείς μείναμε μέχρι αργά το απόγευμα όταν ο ήλιος είχε πλέον δύσει. Το μικρό beach bar, προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες καθώς και όλα τα απαραίτητα.
ΦΑΓΗΤΟ
Η «Καλή Καρδιά» ή αλλιώς το «Καφενείο του Μπόχωρη» δεν είναι τυχαία πρώτο στην λίστα του trip advisor. Το μικρό vintage καφενεδάκι λειτουργεί από το 1920 από τις 7 το πρωί με πλούσιο πρωινό μέχρι αργά το απόγευμα με μαγειρευτά αλλά και της ώρας φτιαγμένα με απλότητα και μεράκι. Από το κατσικάκι λεμονάτο μέχρι τα σουτζουκάκια, όλα προσεγμένα και όλα γευστικότατα. Μετά το μεσημέρι το κατάστημα σέρβιρε μοναδικά γλυκά στην πολύχρωμη αυλή του στην καρδιά του Χωριού. Αξίζει να αναφερθώ και στο μοναδικό του service αλλά και στο γεγονός πως η «Καλή Καρδιά» κάνει διανομή των φαγητών της.
Στην κεντρική πλατεία του Χωριού δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο μοναδικό «Αυλή του Σάμπλου» μπορείς να δοκιμάσεις πιάτα ωδή στην κιμουλιάτικη κουζίνα. Το μαγαζί λειτουργεί εδώ και δυο γενιές και μπορείς να γευτείς πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και το σήμερα, σε ένα χώρο που υμνεί το κυκλαδίτικο κουλέρ λοκάλ. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα της «Αυλής» παράγονται από την οικογένεια, μιας και η οικογένεια, ο παππούς το κρασί και η γιαγιά τα γλυκά, ο μπαμπάς φρέσκα οπωροκηπευτικά και λάδι, η μαμά τα ζυμαρικά και τα τουρσιά και ο αδελφός στη φάρμα για όλα τα κρεατικά και τα γαλακτοκομικά. Αξίζει να δοκιμάσεις τα παπούδια με άνηθο και κρεμμυδάκι, την αντζουροσαλάτα με γιαούρτι και γλυκάδι, τη χωριάτικη του Σάμπλου με κάπαρη και κρίταμα την κιμωλιάτικη παξιμαδοσαλάτα με την λιαστή ντομάτα, τους ζυγουροκεφτέδες, την κολοκυθένια, το κατσικάκι στη γάστρα και διάφορα άλλα τοπικά πιάτα.
Όσοι από εσάς νομίζετε πως η πίτσα ξεκίνησε από την Ιταλία, κάνετε μεγάλο λάθος μιας και η Λαδένια Κιμώλου καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας. Συγκεκριμένα η Λαδένια, το παραδοσιακό πιάτο της Κιμώλου φτιάχνεται στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας. Τα βασικά της συστατικά είναι η ώριμη τομάτα, το κρεμμύδι και το παρθένο ελαιόλαδο στο οποίο οφείλει και την ονομασία της. Αν και τα τελευταία χρόνια πολλές και διαφορετικές συνταγές έχουν εμφανιστεί, η παραδοσιακή Λαδένια συνεχίζει να είναι το αγαπημένο street food των ντόπιων αλλά και των τουριστών. Η αγαπημένη Λαδένια πωλείται σε όλα τα εστιατόρια αλλά και τους φούρνους στην Κίμωλο αλλά και στην γειτονική Μήλο. Την καλύτερη όμως ατομική Λαδένια θα την φας στον φούρνο «ο παραδοσιακός» στο Χωριό, καθισμένος στο πλατύσκαλο τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από ξενύχτι με την μυρωδιά των φρεσκοψημένων ψωμιών να σου σπάει την μύτη. Extra tips: Πάρε μερικές μαζί σου για την παραλία και μην μπεις στην διαδικασία να σκεφτείς τις θερμίδες.
Greek summer χωρίς σουβλάκι γίνεται;; Όχι δεν γίνεται, ειδικά όταν μιλάμε για ένα από τα γευστικότερα σουβλάκια που έχεις δοκιμάσει πότε σε ένα σημείο που από μόνο του φωνάζει Greek summer και βρίσκεται στην καρδιά του Χωριού στην Κίμωλο. Τα σουβλάκια του παραδοσιακού ψητοπωλείου «Η παλιά αγορά» φτιαγμένα να με αγνά υλικά και η έντονη και σαφώς καλύτερη γεύση του, θα σου μείνει αξέχαστη. Εμείς το επισκεφτήκαμε δυο φορές κατά την διαμονή μας στο νησί και δοκιμάσαμε όλα τα είδη κρέατος, από κεμπάπ, μέχρι χοιρινό και κοτόπουλο, και από γύρο μέχρι το λαχταριστό του burger. Για όσους δεν τρώνε κρέας στο μενού υπάρχουν αρκετές επιλογές για χορτοφάγους, όπως μπιφτέκι λαχανικών και καλαμαράκια. Μέσα στο High season θα χρειαστεί να έχετε λίγο υπομονή μια ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγη ώρα στην αναμονή.
Κοντεύει σχεδόν δεκαετία όταν δυο νέα παιδιά έφτασαν στο νησί και άνοιξαν ένα παγωτατζίδικο που πλέον η φήμη του έχει φτάσει σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Λίγο η κρεμώδης υφή του, λίγο η φρεσκάδα τους, μιας και τα παγωτά γίνονται σε περιορισμένες ποσότητες ώστε να καταναλώνονται μέσα σε δυο μέρες, το παγωτοπωλείο «Stavento» θα γίνει η αγαπημένη σου συνήθεια κατά την διαμονή σου στην Κίμωλο. Κάποιες γεύσεις του παγωτό παρασκευάζονται από φρέσκο, ντόπιο κατσικίσιο γάλα και κάποιες άλλες από αγελαδινό το οποίο έρχεται από αλλά νησιά. Οι γεύσεις του ευφάνταστες, μας εξέπληξαν ευχάριστα μιας και δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο σε ένα τόσο μικρό νησί. Στο «Stavento» εκτός από παγωτό, θα βρεις και γευστικότατες βάφλες, τούρτες αλλά και πολλά ακόμα γλυκά. Αξίζει να δοκιμάσεις το γευστικότατο κανόλι φιστικιού αλλά και το παγωτό τριαντάφυλλο.
Η Κίμωλος ήταν το πρώτο μικρό νησί που επισκέφτηκα και εξαιτίας της αγάπησα πλέον τα μικρότερα νησιά. Η ηρεμία και η χαλάρωση που μπορεί να σου προσφέρει ένα νησί που οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές και οι επιλογές σχετικά περιορισμένες εκτός του ότι μέχρι εκείνη την στιγμή μου ήταν άγνωστες, δεν Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής, οι διακοπές μας στην Κίμωλο ήταν ίσως οι πιο χαλαρές διακοπές μας, μιας και έλλειπε το κομμάτι της περιπέτειας και δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι μεγαλώσαμε, αλλά πραγματικά ένιωσα πως το είχα ανάγκη. Γεμάτοι εικόνες, με μερικά παραπάνω κιλά -αλλά δεν πειράζει διακοπές είμαστε – μα πάνω απ’ όλα ήρεμοι και χαλαροί πήραμε το καραβάκι της επιστροφής που θα μας πήγαινε στην πολύβουη Μήλο από την οποία θα επιστρέφαμε στη αγαπημένη μας Αθήνα δίνοντας τη υπόσχεση πως θα ξαναβρεθούμε στην Κίμωλο για να ξαναβουτήξουμε στην ηρεμία της και την απλότητα της.
Μέχρι την επόμενη φορά
Take care
Billakos