Υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που αγαπούν το χιόνι, τη βροχή, τις ανάσες που αχνίζουν στον παγωμένο αέρα, τα παλτό, τα γάντια και τους σκούφους. Στον αντίποδα υπάρχω εγώ, καλοκαιράκιας εκ γενετής, αυτός ο τύπος ανθρώπου που αγαπάει κάθε θερμοκρασία άνω των 25 βαθμών, που ανάβει κλιματιστικό μόνο αν ο υδράργυρος δείξει 42 βαθμούς κελσίου και που θα ήθελε να ζει μόνιμα σε κάποια χώρα στον ισημερινό, που το κρύο δεν την αγγίζει. Ακόμα και εγώ όμως δεν μπορώ να μην παραδεχτώ, πως υπάρχουν κάποια σημεία σε αυτό τον πανέμορφο πλανήτη, που αξίζει να τα επισκεφτείς χειμώνα, βαρύ χειμώνα. Με χιόνι, κρύο, και όλα τα συναφή. Ένα τέτοιο σημείο είναι και η Πράγα.
Η βασίλισσα των Χριστουγέννων είναι αδιαμφισβήτητα ο απόλυτος χειμερινός προορισμός και μια ασφαλή επιλογή για ταξίδι τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ακόμα και όταν τα πολυάριθμα λαμπιόνια σβήσουν και τα στολίδια κατέβουν από τα δέντρα σε κάθε σημείο της πόλης. Φόρα λοιπόν άνετα παπούτσια -όχι σαν κάποιους που ξέρω που πήγαν στην Πράγα με καινούργια δερμάτινα μποτάκια- ντύσου ζεστά και πάμε να σου πω τα 21 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν βρεθείς στην χειμωνιάτικη Πράγα.
1. Να κάνεις συνάλλαγμα χωρίς να σου πιούν το αίμα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Α) Το νόμισμα της Τσεχίας είναι η τσέχικη Κορώνα. Κάθε κορώνα είναι 0,042 ευρώ, άρα
1 ευρώ = 24 κορώνες
10 ευρώ = 240 κορώνες
100 ευρώ = 2400 κορώνες
Β) Οι χρεωστικές και οι πιστωτικές κάρτες σου είναι έγκυρες μεν, αλλά σου κρατάνε κάθε φόρα προμήθεια συναλλάγματος, άρα δεν σε συμφέρει.
Γ) Τα περισσότερα συναλλακτικά, ειδικά αυτά στα αεροδρόμια, σου κάνουν συνάλλαγμα με τιμές χρηματιστήριου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεις περίπου 15 με 20 ευρώ σε κάθε 100 ευρώ, κάτι που όπως καταλαβαίνεις δεν σε συμφέρει επίσης.
Εμείς επιλέξαμε να πληρώσουμε με κάρτα το εισιτήριο του λεωφορείου που μας μετέφερε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης και εκεί ρωτώντας σε όλα τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος που συναντήσαμε, με το κομπιουτεράκι στο χέρι, βρήκαμε το Alpha Prague όπου κάναμε συνάλλαγμα με τόση μικρή διαφορά που πραγματικά ούτε καταλάβαμε την διαφορά.
2. Να εξερευνήσεις στην παλιά πόλη.
Η παλιά πόλη της Πράγα ς είναι ίσως η πιο όμορφη παλιά πόλη της Ευρώπης. Ψηλά κτίρια με περίτεχνα ζωγραφισμένους τοίχους, πελώρια παράθυρα με αριστοτεχνικά γείσα, μικρές σοφίτες και κεραμοσκεπές. Εκκλησίες γοτθικού ρυθμού με πυργωτά καμπαναριά, που η κορυφή τους χάνεται μέσα στην πρωινή ομίχλη. Σε γενικές γραμμές η παλιά πόλη της Πράγας μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Στο κέντρο της παλιάς πόλης στέκει το κόσμημα της, η πλατεία της. Η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, είναι το σημείο συνάντησης ντόπιων αλλά και τουριστών, εκεί χτυπάει ο παλμός της Πράγα ς. Στο μεγάλο της πλάτωμα, λειτούργησε η πρώτη υπαίθρια αγορά της Πράγας και μέχρι και σήμερα, στα πλακόστρωτα της λειτουργεί η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, από τα τέλη του Νοέμβρη μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη. Στην μέση της πλατείας στέκει η στήλη της Παναγίας και είναι γνωστή και ως μεσημβρινός της Πράγας. Την πλατεία περιβάλλουν περίτεχνα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα με κορυφαία την ομολογουμένως επιβλητική Παναγία του Τυν και τον Πύργο του παλιού Δημαρχείου. Ο περίπατος στα πλακόστρωτα στενά σοκάκια, δίπλα από εστιατόρια, καφέ και εμπορικά καταστήματα που μοιάζουν βγαλμένα από άλλη εποχή θα σε μαγέψει και θα σε ταξιδέψει στον μεσαίωνα.
3. Να παρακολουθήσεις την παρέλαση των Αποστόλων στο αστρονομικό ρολόι.
Σε περίοπτη θέση στην πλατεία της παλαιάς πόλης, στέκει ο πύργος του παλιού Δημαρχείου της Πράγας. Τους τοίχους του κοσμεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και αυτό δεν είναι άλλο από το Αστρονομικό ρολόι. Το αστρονομικό ρολόι λειτούργησε για πρώτη φορά το 1410, η κατασκευή του ξεκίνησε από τον ωρολογοποιό Νικόλαο του Καντάν (Mikulas of Kandan) και ολοκληρώθηκε 80 χρόνια αργότερα όταν ο επίσης ξακουστός ωρολογοποιός Γιάν Χάνους τοποθέτησε την ημερολογιακή περιστρεφόμενη πλάκα. Έκτοτε το ρολόι κάθε ακριβώς της ώρας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 23:00 το βράδυ, δίνει ρυθμό στην πλατεία και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει τα αγάλματα των Αποστόλων να παρελαύνουν πίσω από τα μικρά παράθυρα, στο πάνω μέρος του ρολογιού. Αν εξαιρέσεις την μοναδική ομορφιά του ρολογιού που μπορείς να την θαυμάσεις πολύ πιο άνετα σε οποιαδήποτε ενδιάμεση στιγμή, οι απόστολοι στα μικρά παράθυρα φαίνονται με δυσκολία και ο κόσμος που συγκεντρώνεται στο σημείο δημιουργεί τόση φασαρία που με το ζόρι ακούς την μελωδία του ρολογιού. Πολύ χαμός για το τίποτα αν θέλεις την γνώμη μου, αλλά αξίζει να παρακολουθήσεις το θέαμα έστω μια φορά. Η καλύτερη ώρα είναι ή αργά το βράδυ ή το μεσημέρι στις 14:00 που ο κόσμος τρώει ήδη το μεσημεριανό του.
4. Να επισκεφτείς το κάστρο.
Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα ομορφότερα σημεία στην πόλης της Πράγας, είναι το μεσαιωνικό της κάστρο. Το επιβλητικό κάστρο στέκει στην κορυφή του λόφου Χρατσάνι, και η όψη του θα σε συναρπάσει. Το μεγαλύτερο κάστρο της Ευρώπης κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα και έκτοτε έχει φιλοξενήσει βασιλείς, προέδρους, κομμουνιστικές κυβερνήσεις και πλέον, από το 1989, αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της πόλης της Πράγας, μετά την γέφυρα του Καρόλου και όχι άδικα. Μέσα στα τείχη του Pražský hrad, όπως λέγεται στα τσέχικα, ο χρόνος έχει σταματήσει μερικούς αιώνες πριν. Ένας περίπατος στα πλακόστρωτα, στις παλιές οχυρώσεις και τους ιστορικούς πύργους, ανάμεσα στις υποβλητικές εκκλησίες και τους μοναδικούς κήπους(μέρος των οποίων παραμένει κλειστό για το κοινό τους χειμερινούς μήνες), μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο. Η διαφορά του από τα κλασικά κάστρα είναι ότι αρκετά τμήματά του χτίστηκαν με διαφορετικά στυλ σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Για να μπορέσεις να έχεις μια πλήρη εικόνα του θα χρειαστείς ένα ολόκληρο πρωινό. Η είσοδος στο κάστρο στοιχίζει 250 κορώνες (περίπου 10 €) και περιλαμβάνει την είσοδο σχεδόν σε όλα τα αξιοθέατα της οχύρωσης.
5. Να μάθεις τα μυστικά των αλχημιστών.
Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κάστρου είναι το «Χρυσό σοκάκι». Στο σημείο που κάποτε ζούσαν οι αλχημιστές και πωλούσαν την πραγματεία τους οι χρυσοχόοι, σήμερα βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα σημεία του Κάστρου της τσέχικης πρωτεύουσας. Το μικρό σοκάκι περιβάλλεται από πολύχρωμα κτίρια του 16ου και του 15ου αιώνα, άψογα διατηρημένα. Στα χαμηλά διώροφα οικήματα, που κάποτε ζούσαν οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να εφαρμόσουν την μαγεία στις επιστήμονες αρχές, σήμερα μπορείς να παρακολουθήσεις λεπτομερώς τον τρόπο ζωής τους. Κάθε οίκημα αναπαριστά και μια διαφορετική περίοδο της Τσέχικης δημοκρατίας. Τα υπόγεια τους είναι πίστες αναπαραστάσεις των εργαστήριων των αλχημιστών και στον επάνω ενιαίο όροφο λειτουργεί μια έκθεση με πανοπλίες και φορέματα από τον μεσαίωνα. Για την είσοδο δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση αν έχεις βγάλει το εισιτήριο που στοιχίζει 250 κορώνες. Η απόλυτα εντυπωσιακή μουσειακή έκθεση, καταστρέφεται λίγο από την μουσική που παραπέμπει στο Game of Thrones και που ακούγεται από τα ηχεία σε κάθε σημείο του Χρυσού Δρόμου. Αλλά αυτήν είναι η απόλυτα προσωπική μου άποψη που δεν ταιριάζει στην αισθητική μου, να παίζουν τον Ζορμπά πάνω στην Ακρόπολη. Κατά τα αλλά, η επίσκεψη στο Χρυσό Σοκάκι θεωρείται απαραίτητη γιατί με αυτό τον τρόπο μπορείς να εμβαθύνεις στην ζωή των αλχημιστών.
6. Να ανέβεις στην κορυφή του καθεδρικού του Αγίου Βίτο.
Περνώντας το στενό πέρασμα που οδηγεί στην αυλή του Κάστρου, θα βρεθείς μπροστά στο θέαμα ενός από τους ομορφότερους καθεδρικούς της Ευρώπης. Ο γοτθικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτο, αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της Τσεχίας. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα στο ανακτορικό σύμπλεγμα κτιρίων στο λόφο Χρατσάνι. Ο ναός αποτελούσε σημείο στέψης των βασιλέων και τόπο ταφής τους. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1344 και διήρκησε σχεδόν 6 αιώνες. Όσο εντυπωσιακός είναι το εξωτερικό του, άλλο τόσο είναι και το εσωτερικό του. Τα μοναδικά βιτρό του, που γεμίζουν με μπλε αποχρώσεις τα πανύψηλα κλίτη του, τα αριστουργηματικά έργα τέχνης που κοσμούν τους τείχους και οι ανάγλυφες χρωματιστές αντηρίδες σίγουρα θα σε μαγέψουν. Πιο πολύ απ’ όλα όμως θα σε μαγέψει η θέα από την κορυφή του επιβλητικού γοτθικού ρυθμού καμπαναριού του. 280 σκαλοπάτια από την είσοδο του ναού, περίπου στα 100 μέτρα ύψος βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα της Τσέχικης Δημοκρατίας γνωστή και ως Zikmund. Από αυτό το σημείο μπορείς να απολαύσεις την καλύτερη πανοραμική θέα στην πόλη της Πράγας. Μπορεί ο κρύος αέρας να σου κόβει την ανάσα κατά την άνοδο, τα πόδια σου να κόβονται από την μέση της διαδρομής ( ειδικά αν είσαι σαν κάποιους γνωστούς μου που φορέσαν καινούργιο δερμάτινο μποτάκι), αλλά η μοναδική θέα θα σε αποζημιώσει. Να σε ενημερώσω πως απαγορεύεται να βγάλεις το κινητό σου έξω από τα κάγκελα για να βγάλεις φωτογραφία, γιατί σε κάποια γωνία θα στέκεται μια αγενέστατη Τσέχα και θα σε ξεφτιλίσει. Η είσοδος για την κορυφή του Πύργου του καθεδρικού του Αγίου Βίτο δεν περιλαμβάνεται στο γενικό εισιτήριο και στοιχίζει 150 κορώνες.
7. Να διασχίσεις την γέφυρα του Καρόλου.
Το νούμερο ένα σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της πόλης της Πράγας, δεν είναι άλλο από την πανέμορφη γέφυρα του Καρόλου. Η γέφυρα κατασκευάστηκε κατόπιν εντολής του βασιλιά Καρόλου, μετά την καταστροφή της γέφυρας της Ιουδήθ, από μια τρομερή πλημμύρα. Η γοτθικού ρυθμού γέφυρα με τα 30 αγάλματα, συνοδεύεται με μύθους και θρύλους που ξεκινούν από την ημερομηνία κατασκευής της, μιας και ο Βασιλιάς Κάρολος εμπιστεύτηκε αστρολόγους για την ακριβή ημέρα και ώρα έναρξης κατασκευής της. Η κατασκευή της ξεκίνησε 9/7 του 1357 και ώρα 5:31 το πρωί. Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να μην έζησε να την δει ολοκληρωμένη, αλλά η κατασκευή της είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που μπορούσε να επιτρέψει την πομπή της κηδείας του να περάσει από πάνω της. Εκτός από την ημερομηνία κατασκευής της άπειροι και θρύλοι της Πράγας έχουν συσχετιστεί με την πανέμορφη γέφυρα. Ένας από αυτός θέλει να έχεις τύχη και υγεία αν χαϊδέψεις το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη, το 8ο από αριστερά όπως μπαίνεις από την μικρή πόλη, ένας μύθος λέει πως αν μια γυναίκα που δεν μπορεί να κάνει παιδιά, χαϊδέψει το άγαλμα του παιδιού που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της γέφυρας θα αποκτήσει άμεσα παιδιά και ένας τρίτος λίγο πιο μακάβριος εικάζει πως αν στέκεσαι την γέφυρα και δεις το φως δίπλα στην εικόνα της Παναγίας να ανάβει, θα πεθάνεις άμεσα. Για καλή μας τύχη, φως δεν είδαμε, χαϊδολογήσαμε όμως όλα τα αγάλματα, ακόμα και αυτά που δεν προκαλούν τύχη, αποκλείοντας την παραμικρή πιθανότητα ατυχίας και σύντομα θα γίνω μητέρα . Η γέφυρα πάντως πέρα από τις δεισιδαιμονίες, είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, που για κάποιο περίεργο λόγο σε προκαλεί να την διαβείς σε κάθε ευκαιρία. Οι γοτθικού ρυθμού πύργοι που στέκουν στις δυο άκρες της είναι επισκέψιμοι και από την κορυφή της μπορείς να θαυμάσεις την γέφυρα, από μια διαφορετική οπτική. Η τιμή για τον Πύργο του Lesser που βρίσκεται από την πλευρά της μικρής πόλης (Mala Strana) στοιχίζει 150 κορώνες (6,5€ ) και κατά την άποψη μου αξίζει την επίσκεψη μιας και από την κορυφή μπορείς να θαυμάσεις και την θέα της γέφυρας από ψηλά, αλλά και την πανοραμική θέα της Mala Strana και των κεραμοσκεπών της.
8. Να βολτάρεις στην Mala Strana.
Η Μάλα Στράνα είναι μια από τις παλαιότερες ιστορικές συνοικίες της Πράγας. Κυριολεκτικά σημαίνει «Μικρό Μέρος», αλλά αποδίδεται καλύτερα σαν «Μικρή Πόλη», καθώς πρόκειται για ένα μικρό μέρος στην αριστερή όχθη του ποταμού Μολδάβα κάτω από το Κάστρο της Πράγας. Η μικρή πόλη είναι ένα από τα γραφικότερα μέρη στην Πράγα. Τα μπαρόκ πολύχρωμα κτίρια της, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα παραδοσιακά εστιατόρια που σερβίρουν κλασικές τσέχικες συνταγές και ζεστό κρασί είναι αρκετά για να σε κρατήσουν και να σε μεταφέρουν σε μια πιο αριστοκρατική πλευρά της τσέχικης κουλτούρας. Η συνοικία ενδείκνυται για περιπάτους, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Κάποια από τα ομορφότερα σημεία της είναι η μικρή οβάλ πλατεία, ανάμεσα στα πανέμορφα πολύχρωμα κτίρια στο νησί του Κάμπα, το κανάλι που ενώνει την χερσαία πλευρά της συνοικίας με το νησάκι του Κάμπα, που είναι γνωστό και ως κανάλι του Διαβόλου και το πάρκο του Κάμπα, με τα αγάλματα μωρά έργο του γλύπτη David Cerny. Αξίζει επίσης να βρεις το πιο στενό σοκάκι της Πράγας, αλλά και να περπατήσεις πλάι στον Μολδάβα, με θέα την γέφυρα του Καρόλου, παρέα με ολόλευκους κύκνους και πάπιες. Σημαντική σημείωση, τα ζώα που θα δεις που μοιάζουν με κάστορες, δεν είναι κάστορες, είναι τεράστιοι αρουραίοι, και μπορεί η ιδιαίτερα φιλική τους στάση να σε μπερδέψει, αλλά μην ξεχνάς πως είναι αρουραίοι και μην τα χαϊδέψεις όπως έκανα εγώ και ακόμα και τώρα που το σκέφτομαι, πετάω πάνω αντισηπτικό να διώξω τα μικρόβια και να αποβάλω τη αηδία.
9. Να φτάσεις με το τελεφερίκ στον λόφο Πετρίν.
Μέσα στα σύνορα της Mala Strana, σε απόσταση αναπνοής από το κάστρο της Πράγας, βρίσκεται ο λόφος Πετρίν, ένα από τα ομορφότερα και αρκετά ήσυχα σημεία της πόλης. Ο λόφος έχει ύψος 318 μέτρα και στις καταπράσινες πλαγιές, του φιλοξενούνται οπωροφόρα και εσπεριδοειδή δέντρα, καθώς και διαφόρων ειδών μοσχομυριστά λουλούδια. Στην κορυφή του βρίσκεται ο ομώνυμος μεταλλικός πύργος, που από το υψηλότερο σημείο του μπορείς να θαυμάσεις μια από τις καλύτερες θεές στην πόλη. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και το εντυπωσιακό κτίσμα της εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ, καθώς και ο μπαρόκ ρυθμού ναός του Αγίου Λαυρεντίου. Υπάρχουν δυο τρόποι να ανέβεις στην κορυφή, είτε με τα πόδια μέσα από ένα καταπράσινο φιδογυριστό μονοπάτι, που κάθε στροφή προσφέρει και μια διαφορετική μοναδική θέα. Είτε μέσω του τελεφερίκ που ξεκινάει από την οδό Ujezd και που θεωρείτε μια από τις ιστορικές γραμμές τραμ της πόλης. Εμείς ανεβήκαμε με το τελεφερίκ, ζώντας την μοναδική εμπειρία και για την επιστροφή επιλέξαμε να κατεβούμε με τα πόδια και να απολαύσουμε το πανέμορφο πάρκο.
10. Να νιώσεις τα αναδυόμενα αρώματα του ζεστού κρασιού και να φας λουκάνικο στις υπαίθριες αγορές.
Το μεγαλύτερο συν του να ταξιδέψεις στην Πράγα τον Ιανουάριο ή αρχές Φεβρουαρίου είναι πως, οι ορδές των τουριστών που φτάνουν στην πόλη για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ή για να μπουν σε χριστουγεννιάτικο mood έχουν ήδη αποχωρήσει, αλλά οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες αγορές παραμένουν ακόμα ανοιχτές, σερβίροντας λαχταριστό ζεστό κρασί που ακούει στο όνομα Svarak και φρεσκοψημένα λουκάνικα, συνοδευόμενα από τσέχικη πατατοσαλάτα ή τουρσί λάχανο. Και μπορεί μετά τις γιορτές να έχεις αποφασίσει να μπεις σε δίαιτα, αλλά η πληθώρα των γευστικών αρωμάτων που αναδύονται από τους ξύλινους πάγκους θα σε ξεμυαλίσει. Ιστορικά οι αγορές ξεκίνησαν από την εποχή των Ρωμαίων, όταν οι οινοποιοί της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, γύριζαν την Ευρώπη, πουλώντας το κρασί τους. Στη συνέχεια, τα χρόνια του μεσαίωνα, οι αγορές περιορίστηκαν στην κεντρική Ευρώπη και εξυπηρετούσαν την παροχή κρέατος και άλλων πρώτων υλών στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών. Με τέτοια ιστορία, ποιος είσαι εσύ που δε θα κάτσεις στο ξύλινο πάγκο της υπαίθριας αγοράς να δοκιμάσεις ζεστό κρασί και να φας λουκάνικο;
11. Να πιεις μπύρα και να φας μοσχάρι κατσαρόλας στο LoΚal.
Ένα από τα πράγματα για τα οποία φημίζεται η Πράγα είναι η μπίρα της. Φήμες θέλουν τους Τσέχους να πίνουν περισσότερη μπίρα απ’ ότι νερό και μάλλον έχουν δίκιο. Ένα λοιπόν από τα καλύτερα μέρη για να απολαύσεις την μπύρα σου, με την συνοδεία εκλεκτών τσέχικων λιχουδιών είναι και τα Lokal. Η μικρή αλυσίδα εστιατορίων, που καταστήματα της θα βρεις διάσπαρτα σε διαφορά σημεία της πόλης, είναι η πιο valué for money επιλογή, μιας και μπορείς να φας εκλεκτά πιάτα και να πιεις άφθονη μπύρα σε απόλυτα προσιτές τιμές. Με διακόσμηση που ισορροπεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και με ταχύτατη εξυπηρέτηση, οι σύγχρονες τσέχικες pub προσφέρουν στον επισκέπτη μεγάλη ποικιλία από μπίρες και φρεσκομαγειρεμένα παραδοσιακά πιάτα. Εμείς βρεθήκαμε στο Lokal Dlouha και δοκιμάσαμε μοσχάρι κατσαρόλας με φέτες ψωμί, μια σαλάτα με κοτόπουλο και ένα σνίτσελ χοιρινό. Συνοδέψαμε το φαγητό μας με δυο μπίρες ο καθένας και πληρώσαμε στο σύνολο 25€.
12. Να πλημμυρήσει τον ουρανίσκο σου γεύση σοκολάτα στη παλαιότερη σοκολατερία της Πράγας.
Καλά κρυμμένο μέσα στα στενά της παλιάς πόλης, υπάρχει μια μικρή σοκολατερία, που η διακόσμηση της παραπέμπει σε γαλλικό καφέ του 18ου αιώνα και που σίγουρα θα σε μαγέψει. Το Chocó Café είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, αφιερωμένη στους λάτρεις της σοκολάτας. Αρώματα σοκολάτας και μυρωδιές φρεσκοψημένων γλυκών πλημμυρίζουν τον χώρο δημιουργώντας ένα αίσθημα θαλπωρής και ζεστασιάς. Το μενού του Choco Café, αποτελείτε από μια τεράστια ποικιλία ζεστών ροφημάτων βασισμένα στην σοκολάτα αλλά και στον καφέ. Το κατάστημα επιπλέον προσφέρει την δυνατότητα να προμηθευτείς σοκολάτα, είτε για ρόφημα είτε για γλύκισμα, μέσα από μια τεράστια ποικιλία γεύσεων από όλο τον κόσμο. Εμείς ήπιαμε μια σοκολάτα γάλακτος, μια με 0% ζάχαρη και ένα lemon cake (το οποίο καταβρόχθισε ο Τάκης) και πληρώσαμε περίπου 12€. Το Chocó Café πρέπει να μπει στην λίστα σου ακόμα και αν δεν είσαι λάτρης της σοκολάτας μόνο και μόνο για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του.
13. Να brunchάρεις με θέα.
Κάθε φορά που ένας Έλληνας πηγαίνει για brunch ένα γιδοτύρι κυλάει στα πόδια της Carrie Brandshaw. Αυτή ακριβώς είναι η άποψη μου για τα brunch, διότι για κακή μου τύχη, όχι δεν είχα και στο χωριό μου brunch και ας μην αναφέρω πως τα τελευταία χρόνια για δεκατιανό τρώω 3 αμύγδαλα (καταραμένε μεταβολισμέ). Αλλά όταν το brunch είναι απαραίτητο για να θαυμάσεις την καλύτερη θέα στην πλατεία της παλιάς πόλης της Πράγας, η ομελέτα είναι μονόδρομος. Σε ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια στην καρδιά της Πράγας, λειτουργεί ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία της πόλης, με ταράτσα σήμα κατατεθέν για τους απανταχού instagrammers, μιας και μπορείς να φωτογραφηθείς με την πλατεία της παλιάς πόλης να απλώνεται πίσω σου. Στο καφέ που λειτουργεί στην ταράτσα του ξενοδοχείου U Prince θα μπορέσεις να φας εξαιρετικής ποιότητας πρωινά και δεκατιανά, να πιεις τον καφέ σου και το τσάι σου και να περιμένεις στην ουρά να φωτογραφηθείς όπως ακριβώς σου αξίζει. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται και για το οικονομικότερο μέρος την Πράγα, αφού πληρώσαμε για 2 ομελέτες και 2 καφέδες γύρω στα 40€ αλλά και γευστικά αλλά και οπτικά αποζημιωθήκαμε.
14. Να δεις την θέα από στον Πύργο του ρολογιού
Μια εξίσου μοναδική θέα στην πλατεία της παλιάς πόλης, θα βρεις και στην κορυφή του Πύργου του ρολογιού ή αλλιώς στο παλιό δημαρχείο της Πράγας. Το μεσαιωνικό κτίριο, που στέγαζε το διοικητήριο της πόλης, σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Πίσω από τους πέτρινους τοίχους του, έχουν παρθεί αποφάσεις που καθόρισαν, στην διάρκεια των χρόνων, την ιστορία της πόλης αλλά και ολόκληρης της Τσεχίας. Με ένα μικρό αντίτιμο της τάξης των 5€, μπορείς να περιηγηθείς στο ιστορικό κτίριο, να μάθεις για την ιστορία του και να ανέβεις στην κορυφή του Πύργου του, απ’ όπου μπορείς να θαυμάσεις την καλύτερη θέα στην πλατεία. Τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, τα πρωινά, η κορυφή είναι σκεπασμένη από ομίχλη, στερώντας σου μεν την θέα αλλά δημιουργώντας σου την ψευδαίσθηση πως ίπτασαι πάνω σε ένα σύννεφο. Ένα ακόμη θετικό είναι πως αν πετύχεις ανοιχτές τις αγορές, η θέα τους από ψηλά μοιάζει σαν μια μικρή πολιτεία και οι ευωδιές που αναδύονται από τα μικρά ξύλινα σπιτάκια σου ανοίγει την όρεξη.
15. Να γλυκαθείς με Chimney Cake.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η γλυκιά καμινάδα ήταν ένα άγνωστο γλυκό για το ελληνικό κοινό. Μετά, η αεροπορική που όλοι αγαπάμε, να μισούμε, ναι.. ναι η Ryanair άνοιξε τους δρόμους της Ελλάδας με την κεντρική Ευρώπη και έτσι το γλυκό του Δούναβη, έγινε γνωστό και στην χώρα μας. Το γλυκό του Δούναβη όμως δεν είναι αποκλειστικότητα του Δούναβη. Το Trdelnik όπως λέγεται στα τσέχικα, είναι ένα από τα παραδοσιακά street γλυκά της Πράγας. Το Trdelnik πήρε το όνομα του από την σούβλα πάνω στην οποία τυλίγεται και που ονομάζεται trdlo. Το ζυμάρι με το αυγό και την μαγιά, τυλίγεται στην σούβλα, αλείφεται με βούτυρο, πασπαλίζεται με ζάχαρη και το αργό σούβλισμα του ξεκινάει με μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει και η ζάχαρη με την οποία είναι πασπαλισμένο να καραμελώσει και να δημιουργηθεί μια κρατσανιστή κρούστα. Το Trdelnik ιστορικά ξεκίνησε από την Ρουμανία και πέρασε στους αιώνες, που ήρθαν στις παραδουνάβιες χώρες και από εκεί σε κάθε γωνία του κόσμου. Σήμερα το μοναδικό αυτό γλύκισμα πωλείται σε κάθε γωνία της Πράγας και σε διάφορες παραλλαγές, από απλό σκέτο, πασπαλισμένο με μπισκότο η με τρούφα, γεμιστό με σοκολάτα, μέχρι το κατά την δική μου άποψη υπερβολικό και άσκοπο γεμιστό με κρέμα, σαντιγί, σοκολάτα και τρούφα. Κατά την διαμονή μας στην Πράγα το chimney cake με σοκολάτα, από ένα πλανόδιο πωλητή έξω από την στάση του metro Namesti Republiky, υπήρξε η βασική πηγή τροφής του Τάκη, μιας και το επισκεπτόμασταν 3 φορές μέσα στη ημέρα. Αν σε βγάλει ο δρόμος και πείτε, Takis from Greece, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρεις και έκπτωση.
16. Να φας παραδοσιακό goulash στο U Medvidku.
Το goulash είναι μια σούπα με μοσχάρι, πιπεριές, πατάτες και μπόλικη πάπρικα. Σερβίρετε συνήθως με λωρίδες φρεσκοψημένου ψωμιού και παρά το γεγονός πως θεωρείτε εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας, λόγω του αυξημένου τουρισμού στην Πράγα, έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα πιάτα. Το καλύτερο μέρος για να φας goulash είναι το ιστορικό, U Medvidku στην καρδιά της παλιάς πόλης. Το U Medvidku πρωτολειτόυργησε το 1466, όπου μέρος του χώρου λειτουργούσε σαν ζυθοποιείο. Στις αρχές του περασμένου αιώνα το ζυθοποιείο μετατράπηκε στο πρώτο καμπαρέ της Πράγας και στην συνέχεια, στην μεγαλύτερη μπυραρία της πόλης. Εκτός από τις μοναδικές παραδοσιακές του συνταγές, ιδιαίτερη αίσθηση μας προκάλεσε και η διακόσμηση του. Στην είσοδο του μια κούκλα μανεκέν, στο σημείο της υποδοχής, μαζί με μερικά διάσπαρτα αντικείμενα, όπως κράνη αστροναυτών και φιάλες οξυγόνου, δημιουργούν μια αίσθηση πως βρίσκεται σε εγκαταλελειμμένη μονάδα πυρηνικών στη έρημο Νεβάδα, την δεκαετία του 50. Ο χώρος του εστιατορίου, ισορροπεί μεταξύ, μεσαιωνικού χαμαιτυπείου και αμερικανικού Diner με τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα να δίνουν μια αίσθηση γαλλικού εστιατορίου. Οι τιμές του εστιατορίου ιδιαίτερα προσιτές αν αναλογιστείς πως φάγαμε ένα goulash, μια σούπα λαχανικών, και μικρή σαλάτα και πατάτες γεμιστές με λάχανο τουρσί και μπέικον, τα οποία συνοδέψαμε με 4 ποτήρια κρασί και πληρώσαμε περίπου 25€.
17. Να ρωτήσεις για τις σούπες ημέρας στο Krcma και φυσικά να τις δοκιμάσεις
Κρυμμένο σε ένα υπόγειο στην εβραϊκή συνοικία, που τα παλιά απόκρημνα σκαλοπάτια του κάθε άλλο παρά σε προκαλούν να τα κατέβεις, βρίσκεται το Krcma. Krcma στα αρχαία τσέχικα σημαίνει ταβέρνα. Το εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του, το 2008 στο σημείο που σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους και θρύλους υπήρχε η παλαιότερη ταβέρνα του Μολδάβα, πολύ πριν η Πράγα καν δημιουργηθεί, και αποτελούσε χώρο ξεκούρασης διερχόμενων προσκυνητών αλλά και στρατιωτών. Ένας ακόμη μύθος, που συνδέεται με το εστιατόριο είναι ο μύθος γύρω από τον πανδοχέα, σύμφωνα με αυτό τον μύθο, ο πανδοχέας (ο barman δλδ), επιλέγεται από κάποια άγνωστη μαγική δύναμη και αφιερώνει την ζωή του στην εκπαίδευση του ώστε να αναλάβει την διαχείριση του Krcma . Το ομολογουμένως μικρό εστιατόριο, με τα μετρημένα τραπεζοκαθίσματα, παραπέμπει σε σκηνικό από το την σειρά Vikings. Το τσιμεντένιο φθαρμένο πάτωμα, τα ξύλινα μοναστηριακά τραπέζια με τους αντίστοιχους πάγκους, οι πέτρινοι τοίχοι και οι μεταλλικοί πολυέλαιοι συνδυάζονται με διακοσμητικά στοιχεία όπως λιωμένα κεριά, παλιά μεταλλικά αντικείμενα οικιακής χρήσης, μεταλλικές πανοπλίες και σπαθιά δημιουργώντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Τα πιάτα του εξίσου μυστηριακά με τις σούπες ημέρας να κυριαρχούν στο μενού του. Σε περίοπτη θέση στο μενού του αλλά και στην καρδιά μας, το goulash του αλλά και το σνίτσελ κοτόπουλο που φάγαμε. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός πως δεν μας άφησαν να τραβήξουμε φωτογραφίες από τα πιάτα μας και από το εστιατόριο, αυξάνοντας έτσι το μυστήριο. Το βράδυ στο Krcma δοκιμάσαμε δυο σούπες, ένα goulash και ένα σνίτσελ τα οποία συνοδεύαμε με δυο ποτήρια λευκό κρασί και πληρώσαμε περίπου 30€. Κατά την high season καλό είναι να φροντίσεις να κάνεις κράτηση μερικές ημέρες πριν.
18. Να περιπλανηθείς στον μαγευτικό λόφο του Vysehrad.
Σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους, το Vyšehrad είναι η παλαιότερη έδρα των Τσέχων πριγκίπων. Ο οικισμός ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα, σε ένα βραχώδες λόφο πάνω από τον ποταμό Μολδάβα. Το σημείο είναι ιδανικό για βόλτα, μιας και προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη και στο ποταμό. Μέσα στο ομολογουμένως πανέμορφο καταπράσινο πάρκο, θα βρεις αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, όπως τη σπάνια ρωμανική Ροτόντα του Αγίου Μαρτίνου, τη νεογοτθική εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, το εθνικό νεκροταφείο Slavín , και τις υπόγειες στοές, στις οποίες φυλάσσονται μερικά από τα αυθεντικά μπαρόκ αγάλματα από τη Γέφυρα του Καρόλου. Μπορείς να φτάσεις στο πάρκο, είτε με μετρό, κατεβαίνοντας στην στάση Vysehrad, είτε περπατώντας κατά μήκος του ποταμού (μόνο για όσους γουστάρουν περπάτημα). Η αρχική μας σκέψη ήταν να επισκεφτούμε κάποιες ή ίσως και όλες τις μουσειακές εκθέσεις που φιλοξενούνται εντός των τειχών του φρουρίου αλλά η πανέμορφη φύση και το μικρό καφέ, που σέρβιρε ζεστό κρασί με θέα την πόλη της Πράγας, μας συνεπήρε και πατήσαμε skip. Απολαύσαμε όμως στην βόλτα μας στο υπέροχο πάρκο, ανακαλύψαμε σημεία με εξαιρετική θέα στην τσέχικη πρωτεύουσα και μπήκαμε στον υποβλητικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου με τις περίτεχνες λεπτομέρειες. Το Vysehrad αν και απουσιάζει από τους περισσότερους τουριστικούς οδηγούς είναι ένα μέρος που σίγουρα πρέπει να πας.
19. Να θαυμάσεις το Dancing house
Το Κτίριο που Χορεύει ή αλλιώς Φρεντ και Τζίντζερ, λόγω της ομοιότητας του, με τους διάσημους χορευτές είναι κτίριο γραφείων. Σχεδιάστηκε από τον Κροάτη αρχιτέκτονα Βλάντο Μίλουνιτς, σε ένα οικόπεδο, δίπλα στον ποταμό Μολδάβα, στο οποίο υπήρχε ένα νέο-αναγεννησιακό οίκημα, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, το οποίο καταστράφηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της Πράγας το 1945. Το κτίριο σχεδιάστηκε το 1992 και ολοκληρώθηκε το 1996. Σήμερα το κτίριο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα στην πόλη με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον. Κατά την διάρκεια της ημέρας πλήθος κόσμου στριμώχνεται στο μικρό πάρκο που υπάρχει ακριβώς δίπλα για να το φωτογραφίσει. Εσύ προτίμησε το τριγωνικό κομμάτι ανάμεσα στις διαβάσεις πάνω στην γέφυρα. Στην ταράτσα του, λειτουργεί καφέ και προσφέρει μια από τις ομορφότερες θέες στην πόλη.
20. Να μετρήσεις τις στροφές που κάνει το περιστρεφόμενο κεφάλι του Φραντς Κάφκα.
Απέναντι από το δημαρχείο της Πράγας, κοντά στα γραφεία όπου ο εμβληματικός λογοτέχνης, Φραντς Κάφκα εργαζόταν, έχει στηθεί ένα αριστούργημα της σύγχρονης τέχνης, που εξυμνεί τον Τσέχο καλλιτέχνη. Ο Φραντς Κάφκα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Τσεχίας. Συγγραφέας λογοτεχνικών αριστουργημάτων όπως, «Η μεταμόρφωση», «Η δίκη» και «Ο πύργος». Το περιστρεφόμενο κεφάλι του Φραντς Κάφκα έργο του Τσέχου καλλιτέχνη Νταβίντ Τσέρνι, είναι μια προτομή ύψους 11 μέτρων που ζυγίζει 45 τόνους. Τα 42 μεταλλικά στρώματα, τα οποία σχηματίζουν το κεφάλι, περιστρέφονται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αναδιαμορφώνοντας το πρόσωπο του συγγραφέα. Η πλατεία στη οποία στέκεται το άγαλμα, είναι σημείο αναφοράς για τους τουρίστες και για αυτό τον λόγω στο σημείο λειτουργούν μικρά κιόσκια, από τα οποία μπορείς να προμηθευτείς ζεστά ροφήματα και να απολαύσεις τις συντονισμένες περιστροφές του κεφαλιού. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε ο απόκοσμος υπόκωφος θόρυβος, που έκανε το κεφάλι κατά την περιστροφή του.
21. Να παρακολουθήσεις παράσταση του μαύρου θεάτρου.
Τα φώτα σβήνουν, απόλυτη ησυχία απλώνεται και ξαφνικά η μαύρη σκηνή γεμίζει φως και χρώμα. Χορευτές με πολύχρωμα κουστούμια χορεύουν σε μαύρο φόντο, παίζοντας με τις υπεριώδης ακτίνες γνωστές και ως black light, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας παντομίμας που αψηφά τους κανόνες της βαρύτητας. Το Black light theatre προέρχεται από την Κίνα του μακρινού παρελθόντος, όπου αποτελούσε τρόπο διασκέδασης των αυτοκρατόρων. Το σύγχρονο black light theatre γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην τότε Τσεχοσλοβακία και αποτελούσε πρωτοποριακή μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Σήμερα το Μαύρο θέατρο της Πάργας αποτελεί μια μορφή θεάτρου που δύσκολα θα βρεις σε αλλά μέρη του πλανήτη, όποτε επιβάλλεται να παρακολουθήσεις. Εμείς παρακολουθήσαμε την παράσταση Anthologia, στο παλαιότερο Μαύρο θέατρο της Πράγας, το θέατρο SRNEC. Το αρχικό μας άγχος, για το κατά πόσο θα αντιληφθούμε μια παράσταση σε μια γλώσσα άγνωστη σε εμάς, λύθηκε όταν καταλάβαμε πως η παράσταση βασίζονταν σε παντομίμα και χορό. Κάποιες ακόμα εξίσου αξιόλογα σκηνές μαύρου θέατρου στην τσέχικη πρωτεύουσα είναι το IMAGE THEATRE και το TA FANTASTIKA. Το εισιτήριο για την παράσταση κοστίζει 20€ και καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε για τις παραστάσεις και τις ώρες πριν την άφιξη σας στην Πράγα.
Κλείνοντας ένα ακόμα blog post και ελπίζοντας να βοήθησα έστω και λίγο, θα ήθελα να αναφέρω το μοναδικό πράγμα που με ενόχλησε στην τσέχικη πρωτεύουσα και αυτό είναι η αγένεια των υπαλλήλων στα καταστήματα εστίασης. Θεωρώ τον εαυτό μου εξαιρετικά ευγενικό με πραγματικά μηδενικές απαιτήσεις, σε θέματα ταχύτητας, εξυπηρέτησης, ακόμα και γεύσης. Έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα στο χώρο της εστίασης, είμαι αυτό που λέω και εγώ, εύκολος πελάτης, δεν θα παραπονεθώ, δεν θα γυρίσω φαγητό πίσω ακόμα και αν βρω μύγα μέσα( ναι έχει συμβεί) και πάντα θα είμαι γενναιόδωρος με το φιλοδώρημα. Η αγένεια όμως των υπαλλήλων στα καταστήματα εστίασης της Πράγας, από το πιο μικρό take away καφέ, μέχρι το πιο ακριβό εστιατόριο με έβγαλε αρκετές φορές εκτός εαυτού και αν δεν είχα τον Τάκη να με μαζεύει, πιθανόν θα είχα τσακωθεί πολύ άσχημα. Όποτε συμβουλευτικά μιλώντας, πριν εισέλθεις σε οποιαδήποτε κατάστημα εστίασης, θωράκισε τον εαυτό σου με θετική ενέργεια, κάνε λίγο τα στραβά μάτια σε αγενείς συμπεριφορές ή στην τελική ρίξε ένα καβγά και πάρε πίσω και το δικό μου αίμα.