Billakos
Writing about your travels is the best way to relive them
Travel Tales Creator
Part time traveler
Full time explorer
Σήμερα θα σε βγάλω από τα καθιερωμένα και από τα τουριστικά και θα σε ανεβάσω σε υψόμετρο 880 μέτρων, πάνω στο λόφο Αλωνάκι στα σχεδόν αχαρτογράφητα βουνά της Ναυπακτίας. Σήμερα θα σου μιλήσω για ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, καλά κρυμμένο κάτω από την σκιά μαυρόπευκων και ελάτων, πλάτανων και κέδρων. Σήμερα θα σου συστήσω τον Πλάτανο Ναυπακτίας.
Ο Πλάτανος φαίνεται να πήρε το όνομα του από ένα τεράστιο πλατάνι που υπήρχε στην κεντρική πλατεία του χωριού δίπλα από την Μεγάλη Βρύση. Εικάζεται πως κατοικείται από τον 17ο αιώνα και η αιτία πρώτης κατοίκησης ήταν η δυσβατότητα της περιοχής που πρόσφερε ασφάλεια απ’ τις πολεμικές συγκρούσεις, Τούρκων, Ενετών και αρματολών καθώς και τις επιδρομές ληστών και πειρατών που έπλητταν την ευρύτερη περιοχή. Ο Πλάτανος δεν ονομάστηκε τυχαία χωριό των γραμμάτων μιας και οι κάτοικοι του τον περασμένο αιώνα υπήρξαν κατά την πλειοψηφία τους γιατροί και καθηγητές. Στο μικρό παραδοσιακό χωριό άκμασε επίσης και το εμπόριο και αυτό το επιβεβαιώνει η πληθώρα των καταστημάτων που βρίσκονται σχεδόν σε όλο το πλακόστρωτο μέρος του και όχι μόνο.
Η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού που στο κέντρο της στέκει ο ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος σε βασιλικό ρυθμό το 1846 αποτελεί την καρδιά του χωριού. Την μεγαλοπρεπή εκκλησία πλαισιώνουν τα πετρόχτιστα διώροφα κτίρια με τις κεραμοσκεπές που αποτελούσαν χώρο εργασίας αλλά και κατοικίας των εμπόρων του οικισμού και που επιβεβαιώνουν πως Πλάτανος υπήρξε εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Την πλατεία συμπληρώνουν τα μεγάλα πλατάνια που βρίσκονται διάσπαρτα πάνω της και που την σκιά τους απολαμβάνουν τους θερινούς μήνες ντόπιοι αλλά και επισκέπτες και η μεγάλη βρύση.
Μια γεύση της ιστορίας και του πολιτισμού αυτού του τόπου μπορείς να πάρεις αν επισκεφτείς το λαογραφικό μουσείο ή το μουσείο εθνικής Αντίστασης και αν περιπλανηθείς ανάμεσα στα ιστορικά πετρόχτιστα κτίρια του οικισμού, κατοικίες των εξεχόντων κατοίκων της περιοχής χτισμένα στα μέσα του 19ου αιώνα. Στον Πλάτανο έχουν γυριστεί μεγάλο μέρος των τηλεοπτικών σειρών της ΕΡΤ «Ο πρίγκιπας» και «Ο θησαυρός της Αγγελίνας» μεταφορές των βιβλίων του Αιτωλού συγγραφέα Μήτσου Κατσολα.
Κλείνοντας θα ήθελα να σου πω πως ο Πλάτανος Ναυπακτίας είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα χωριό της ελληνικής υπαίθρου. Είναι μια εμπειρία σαν ταξίδι στο χρόνο για να μας θυμίσει πως η ομορφιά κρύβεται στην απλότητα, όπως μια βόλτα στο δάσος ή ένας περίπατος στην πλακόστρωτη πλατεία. Στην μυρωδιά και η γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού και το άρωμα του ελληνικού καφέ δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Ο μικρός αλλά παραδοσιακός Πλάτανος είναι το μυστικό της Ναυπακτίας. Ένα μικρό πετρόχτιστο χωριό με πλακόστρωτα δρομάκια και τεράστια ιστορία ικανό να ικανοποιήσει όποιον έχει ανάγκη να ξεφύγει από τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και να έρθει ξανά σε επαφή με την φύση και την απόλυτη ηρεμία της ελληνικής επαρχίας.
Μέχρι την επόμενη φόρα..
Take care.
Billakos.
Τώρα που πλέον δεν αναρωτιέσαι.. Που να πάω; Τι να κάνω; Τι να δω; Και τι να φάω στο Κυπαρίσσι ρίξε μια ματιά και στο αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό εδώ.
Και μην ξέχνάς πως η Ναύπακτος και το μοναδικό Γαλαξίδι βρίσκονται σε αποσταση αναπνοής και σίγουρα αξίζουν να τα επίσκεφτείς.