Billakos
Writing about your travels is the best way to relive them
Travel Tales Creator
Part time traveler
Full time explorer
Οι εθνικές οδοί, αχ αυτό το βάσανο. Δεν λέω σίγουρα αν ζεις στο σημείο Α και θέλεις να μεταφερθείς στο σημείο Β απλά επειδή πρέπει οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι είναι η πιο ασφαλής και γρήγορη επιλογή. Αν όμως το μουντό τσιμέντο και το σκούρο κράσπεδο σου την δίνει, αν λατρεύεις την οδήγηση και να ανακαλύπτεις νέα μέρη, αν σου αρέσει να χάνεσαι σε μικρά δρομάκια, να περνάς μέσα από απομακρυσμένα χωριά και απίστευτα όμορφα φυσικά τοπία. Τότε είσαι σαν και εμένα λάτρης του τοπικού οδικού δικτύου. Κάπως έτσι ανακαλύψαμε και το λιμάνι Γέρακα Λακωνίας. Το μοναδικό φιόρδ της Ελλάδας με την τεράστια ιστορία και την απίστευτη φυσική ομορφιά. Πριν λοιπόν εφοδιαστείς για το ταξίδι σου στο καλά κρυμμένο μυστικό της Λακωνικής γης με καφέδες, νερά και σνακ, πάμε να σου πω τα 7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Γέρακα Λακωνίας.
1. Το σημείο στο οποίο είναι χτισμένο το λιμάνι του Γέρακα είναι το μοναδικό φυσικό φιόρδ στην Ελλάδα. Και τώρα θα αναρωτιέσαι τι είναι φιόρδ;; Το ανάποδο από το ακρωτήρι. Τα φιόρδ δηλαδή είναι μακρόστενοι θαλάσσιοι όρμοι με απότομες πλάγιες ακτές, που μοιάζουν με πλημμυρισμένα φαράγγια ποταμών και δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια κατά το λιώσιμο των πάγων, μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων όταν το νερό της θάλασσας πλημμύρισε τις κοιλάδες που είχαν δημιουργήσει οι παγετώνες.
2. Ο Γέρακας ή Λιμήν Ιέρακος όπως ονομάζεται επίσημα πήρε το όνομα του κατά μία εκδοχή γιατί η θέση του το κάνει να μοιάζει με αρπακτικό πουλί που κατοπτεύει όλη την περιοχή. Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε από την αρχαία πόλη Ζάραξ της οποίας τα ερείπια βρίσκονται βόρεια του σημερινού λιμανιού στην άκρη μιας μικρή χερσονήσου.
3. Στο παρελθόν ο Γέρακας υπήρξε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στου Αργείους και τους Λακεδαιμόνες και λόγω αυτού γνώρισε αρκετή εγκατάλειψη. Στα βυζαντινά χρόνια υπήρξε ορμητήριο πειρατών και ναυτικός σταθμός της Μονεμβασιάς για την απόκρουση των Σαρακηνών.
4. Σήμερα αποτελεί ένα πανέμορφο ψαροχώρι με πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα και πορτοκαλί κεραμίδια. Ένας δρόμος δίπλα στην θάλασσα σε συνδυασμό με τα παραθαλάσσια ουζερί με τα μπλε τραπεζοκαθίσματα και τα βαρκάκια που είναι δεμένα στον μώλο σου δίνουν την εντύπωση πως είσαι σε νησί. Καθώς απομακρύνεσαι από τον παραλιακό δρόμο και φτάνεις στο κέντρο του οικισμού, μικρά ασβεστωμένα δρομάκια και σκαλοπάτια που καταλήγουν σε χρωματιστές αυλόπορτες, συνθέτουν ένα ακόμα πιο νησιωτικό σκηνικό. Περιποιημένες αυλές και γλάστρες με μοσχομυριστούς βασιλικούς και πολύχρωμες μπουκαμβίλιες χρωματίζουν το λευκό που αντανακλά κάτω από το αστραφτερό φως του ηλίου.
5. Νωρίς το πρωί τα καΐκια μπαίνουν στο απάνεμο λιμάνι και αδειάζουν τα δίχτυα τους. Φωτιές ανάβουν στα γειτονικά ταβερνάκια, το λάδι στο τηγάνι ζεσταίνεται και πιο πρώτοι μεζέδες σερβίρονται με δροσερό ουζάκι στους ψαράδες που επιστρέφουν μετά από ένα ολόκληρο βράδυ στο χωριό. Λίγο πριν το μεσημέρι ο τόπος όλος μοσχοβολά φρέσκο ψάρι και γλυκάνισο. Ναι όπως πολύ καλά κατάλαβες, δεν θα μπορούσες να βρεθείς στον Γέρακα και να μην γευτείς τα ολόφρεσκα ψάρια τους που μαγειρεύονται και σερβίρονται με πολύ μεράκι σε κάποια από τις λίγες ψαροταβέρνες που βρίσκονται πάνω στο λιμάνι. «Ο Διαμαντής», «Το Remezzo», «Η Αύρα», «Ο Ζήκος» και το ομώνυμο «Λιμάνι Γέρακα» πάντα με φρέσκα ψάρια και φρεσκομαγειρεμένες παραδοσιακές συνταγές σε περιμένουν να σε εκπλήξουν.
6. Μπορεί ο Γέρακας να μην έχει κάποια τεράστια παραλία με χρυσή άμμο αλλά πραγματικά δεν την χρειάζεται μιας και διαθέτει πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και μικρούς όρμους για βουτιές. Αν πάλι έχεις ξεχάσει το παιδί μέσα σου ή απλά οι βουτιές δεν είναι το στυλ σου σε πολλά σημεία υπάρχουν σκαλοπάτια που θα σε βοηθήσουν να κατέβεις και να δροσιστείς στα διαυγή νερά του πανέμορφου φιόρδ που εκβάλει στο Μυρτώο πέλαγος.
7. Η κομβική του θέση ανάμεσα στο Κυπαρίσσι και την Μονεμβασιά, μιας και απέχει μόλις 34 και 20 χιλιόμετρα αντίστοιχα καθιστούν τον Γέρακα ιδανική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή για όσους θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις αλλά και για εξερευνητές όπως εμάς.
Τελικά μπορεί οι εθνικές οδοί να αποτελούν τον ασφαλέστερο και ταχύτερο τρόπο για να μετακινηθείς με το αμάξι σου, αλλά σκέψου ποσά παραπάνω έχει να σου προσφέρει το τοπικό δίκτυο. Ιδανικά πριν πάρεις τα βουνά και τα λαγκάδια κάνε μια έρευνα για τα πιθανά χωριά, τα βενζινάδικα και τα μαγαζιά με είδη πρώτης ανάγκης και μην ξεχνάς να στηρίξεις οικονομικά με τις αγορές σου τους μικρούς αυτούς οικισμούς.
Μέχρι την επόμενη φόρα..
Take care.
Billakos.
Τώρα που πλέον δεν αναρωτιέσαι.. Που να πάω; Τι να κάνω; Τι να δω; Και τι να φάω στο Κυπαρίσσι ρίξε μια ματιά και στο αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό εδώ.