Το ρολόι έδειχνε 9:30 το πρωί, το pollo είχε γυαλιστεί από την προηγούμενη. Το ντεπόζιτο του είχε γεμίσει βενζίνη και το μόνιμα αναμμένο κόκκινο λαμπάκι στο καντράν του είχε σβήσει. Ο Τάκης είχε ήδη φορτώσει από το προηγούμενο βράδυ τα πράγματα στο πορτμπαγκάζ. Ο γάτος μου βλέποντας την φίλη που τον φροντίζει όταν εμείς λυπούμε, κουνούσε θυμωμένος την ουρά του. Όλα ήταν έτοιμα για ένα ξεκούραστο χειμωνιάτικο διήμερο στην γραφική Αράχωβα. Πρώτα διόδια, δεύτερα διόδια, καφέ και σνακ στον Αλίαρτο και κάπου εκεί ξεκινάει η περιπέτεια. Λίγο η ανάγκη μου για περιπέτεια, λίγο η άγνωστη μέχρι εκείνη την στιγμή τραγουδάρα που έπαιζε σε ένα τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και την οποία δεν ξανάκουσα πότε και ούτε που θυμάμαι, βρέθηκα να οδηγώ προς άγνωστη κατεύθυνση προκαλώντας μια μικρή ανησυχία στον Τάκη που πλέον συνηθισμένος σε τέτοιες συμπεριφορές, αναστέναξε από την θέση του συνοδηγού και μου υπενθύμισε για την κράτηση του δωματίου στην Αράχωβα. Και κάπως έτσι το Αθήνα – Αράχωβα 1 ώρα και 50 λεπτά, μετατράπηκε σε ένα περιπετειώδες road-trip γύρω από το βουνό του Παρνασσού, στα ανεπανάληπτα γραφικά χωριά του, στις καταπράσινες πλαγιές του, και στα τρεχούμενα νερά του. Σήμερα όπως κατάλαβες, θα σου πω για τα 5 άγνωστα χωριά διαμάντια του μυθικού βουνού του Απόλλωνα. Ντύσου λοιπόν ζεστά και φύγαμε για Παρνασσό.
1. Αμφίκλεια.
Καθώς η πεδιάδα της Κωπαιδας δίνει την θέση της στον ορεινό όγκο του Παρνασσού, λίγο μετά από την Τιθορέα, συναντάς το πρώτο κρυφό διαμάντι του, την Αμφίκλεια. Μόλις 17 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, η Αμφίκλεια αποτελεί τη βάση των low profile και φυσιολατρών χειμερινών επισκεπτών του βουνού. Ο παραδοσιακός οικισμός της, με τα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα νεοκλασικά κτίρια και οι πλατείες της είναι μόνο μερικά από όσα έχει να σου προσφέρει. Η κεντρική της πλατεία με θέα που κόβει την ανάσα, είναι ένα από τα ατού της Αμφίκλειας. Πάνω σε αυτή στέκει και το μοναδικό μουσείο άρτου, στεγασμένο σε ένα από τα ομορφότερα κτίρια της γραφικής κωμόπολης. Ο πέτρινος σιδηροδρομικός σταθμός που λειτουργεί από το 1905, οι ποτισμένες από την υγρασία κεραμοσκεπές, η μυρωδιά των ξυλόφουρνων και των τζακιών που αναδύει ο καπνός από τις καμινάδες προκαλούν έκπληξη στους ανυποψίαστους για την ομορφιά της επισκέπτες, το ίδιο προκάλεσε και σε εμάς. Μια βόλτα ανάμεσα στους περιποιημένους ξενώνες, τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφενεία έφτανε για να μας πείσουν πως η Αμφίκλεια είναι ιδανικός τόπος διαμονής για τις εξορμήσεις σου στον Παρνασσό.
2. Πολύδροσος.
Λίγο ψηλότερα στα 380 μέτρα υψόμετρο μια ακόμα έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη. Ο Πολύδροσος Παρνασσού. Ο μικρός παραδοσιακός οικισμός αποτελούσε τα όρια της αρχαίας πόλης Λιλαία και απομεινάρια της οχύρωσης της βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το μήκος του χωριού. Κατά τον μεσαίωνα η περιοχή μετονομάστηκε σε Σουβάλα που σημαίνει το σημείο που στέκεται το νερό. Ο οικισμός πάρα την πληθώρα των εξοχικών βιλών που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να διατηρήσει την αυθεντικότητα του. Το σημείο αναφοράς όμως του Πολύδροσου, είναι οι πηγές της Αγίας Ελεούσας λίγο έξω από τα οικιστικά όρια. Πρόκειται για ένα δάσος αποτελούμενο από πελώρια, αρχαία πλατάνια, τρεχούμενα νερά από πηγές που αναβλύζουν και τροφοδοτούν τον Βοιωτικό Κηφισό, μικρές τοξωτές γέφυρες πάνω από γεμάτες δεξαμενές με νερό που στο βάθος τους διακρίνεις διαβρωμένα και καλυμμένα με βρύα λαξεμένα καθίσματα και βάθρα αγαλμάτων.
Η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος, ο ήχος των τρεχούμενων νερών και των πτηνών του υδροβιότοπου, το φως ανάμεσα στα πορτοκαλί λόγω εποχής πλατανόφυλλα θα σε κάνουν να χάσεις την αίσθηση του χρόνου. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και σε εμάς, η μαγεία του σημείου μας συνεπήρε κάνοντας μας να χάσουμε την αίσθηση της ώρας δίνοντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε το χρυσοκόκκινο χρώμα του δύοντος ηλίου να αντανακλά πάνω στα στατικά νερά των πέτρινων δεξαμενών. Λίγο δίπλα βρίσκονται και τα ερείπια του Βυζαντινού ναού της Παλιοπαναγιάς ή Μαυρομαντήλας που χτίστηκε τον 6ο-7ο αι. μ.Χ. τα απομεινάρια από αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του θεού Απόλλωνα και τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Χριστοφόρου.
3. Αγόριανη.
Ακόμα πιο ψηλά, αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε εφτά λόφους – εκεί οφείλει και το επίσημο όνομα της -κρυμμένη μέσα στα πλατάνια και τα έλατα βρίσκεται η Αγόριανη ή όπως επίσημα αποκαλείτε, ο Επτάλοφος Παρνασσού. Ο μικρός οικισμός των μόλις 350 μόνιμων κατοίκων αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους λάτρεις του βουνού και των χειμερινών σπορ που θέλει να ξεφύγει από την φασαριόζα Αράχωβα. Τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τις χρωματιστές τους καμινάδες, η λιθόκτιστη πλατεία με τα πελώρια πλατάνια και τα παραδοσιακά ταβερνάκια, οι μαρμάρινες κρήνες και τα cozy καφέ ωχριούν μπροστά στο Highlight της Αγόριανης που δεν είναι άλλο από τον καταρράκτη της. Ο 20 μέτρα καταρράκτης Χάραδρος βρίσκεται στα 50 μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού.
Ο ήχος που κάνουν τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από τα γύρω κορφοβούνια αντηχούν σε όλο το μήκος του μικρού λιθόστρωτου μονοπατιού που ξεκινάει από την πλατεία και καταλήγει στην κοίτη του. Γύρω πελώρια πλατάνια που με τα φύλλα τους χρωματίζουν το τοπίο. Στις παραδοσιακές ταβέρνες της πλατείας με τις ξυλόσομπες και τα τζάκια μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακά κρέατα και τυριά καθώς και την παραδοσιακή αγοριανίτικη τυρόπιτα. Αξίζει να δοκιμάσεις δίπλα στο τζάκι στην ταβέρνα του Σταύρου μανιτάρια μαζεμένα από τα γύρω βουνά στο τηγάνι. Και να πάρεις για την επιστροφή γλύκα με βάση το μέλι και τα καρύδια που η περιοχή χαρίζει άφθονα, στο μοναδικό μαγαζάκι με τοπικά προϊόντα που υπάρχει στο χωριό
4. Αράχωβα.
Η Αράχωβα είναι αναμφίβολα η βασίλισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες πλαγιές του βουνού με κατάληξη στη χαράδρα όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος. Η κοσμοπολίτισσα Αράχωβα είναι ο νούμερο ένα χειμερινός προορισμός της χώρας μας. Με πάνω από 500 καταλύματα και νυχτερινή ζωή που ζηλεύει και η πρωτεύουσα είναι ο αγαπημένος προορισμός όσων αγαπούν τα χειμερινά σπορ και το χιόνι. Υπήρξε εμπορικό κέντρο από την αρχαιότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα στην Θήβα και τους Δελφούς. Την σημερινή του μορφή ο οικισμός άρχισε να την αποκτά κατά τον μεσαίωνα. Η μάχη της Αράχωβας με αρχηγό τον Καραϊσκάκη έσωσε την ελληνική επανάσταση από την παρακμή της.
Η ορεινή κωμόπολη είναι πλούσια σε αξιοθέατα, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του λόφου με την πανοραμική θέα και τα 264 σκαλιά, η πλακόστρωτη πλατεία Λάκκα με τις καστανιές και τα γνωστά καφέ της, το ρολόι στην άκρη του βράχου, χτισμένο στις αρχές του 18ου αιώνα και το λαογραφικό μουσείο της είναι μόνο μερικά από αυτά που θα ανακαλύψεις περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της ανάμεσα στα παραδοσιακά, ρουμελιώτικα, πετρόχτιστα σπίτια. Ακόμα αξίζει και η βόλτα μέχρι το μεγάλο Πάρκινγκ λίγο πριν το οικιστικό κομμάτι νωρίς το πρωί, όταν η ομίχλη που ανεβαίνει από χαμηλά, δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας πέτρινης πολιτείας τοποθετημένης πάνω σε ένα παχύ σύννεφο.
5. Δελφοί.
Το τελευταίο διαμάντι αυτού του road-trip γύρω από τον Παρνασσό δεν είναι άλλο από τους Δελφούς. Ο ομφαλός της γης κατά τους αρχαίους Έλληνες είναι το τρίτο σε επισκεψιμότητα τουριστικό σποτ της χώρας μας, μετά την Ακρόπολη και την Σαντορίνη. Οι Δελφοί είναι κωμόπολη του νόμου Φωκίδας με πληθυσμό περίπου 850 κατοίκους χτισμένη στο σημείο που κατά την αρχαιότητα λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Σύμφωνα με την μυθολογία η Πυθία καθισμένη στο κέντρο του ναού του Απόλλωνα, μαστούρωνε τρώγοντας δαφνόφυλλα και πάνω στην φάση της έλεγε στους βασιλείς και στους μεγάλους στρατηγούς πως θα έπρεπε να πράξουν για να στεφθούν οι αγώνες τους με επιτυχία.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Μαντείου των Δελφών είναι σίγουρα το Highlight των Δελφών, άξια όμως αναφοράς είναι και η δημόσια βιβλιοθήκη που απαριθμεί πάνω από 15000 τόμους με θέματα που αφορούν την περιοχή. Στους Δελφούς βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών που σαν σκοπό είχε την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πνευματικού κέντρου. Δίπλα στα αρχαία μνημεία στέκει και το σπίτι του μεγάλου ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο αποτελούν μια μοναδική εμπειρία και η περιπλάνηση ανάμεσα στα απομεινάρια αυτού του τόσο σπουδαίου πολιτισμού είναι όμοια με ταξίδι στο χρόνο. Η θέα από τον αμφιθεατρικά κτισμένο οικισμό προς τον Κορινθιακό και την παράλια Ιτέα από το σημείο σου κόβει την ανάσα. Στάση επίσης επιβάλλεται για καφέ η για φαγητό σε κάποιο από τα αναρίθμητα εστιατόρια και αγορά σουβενίρ σε κάποιο από τα τουριστικά μαγαζιά του.
Ο Παρνασσός είναι ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας με πληθώρα δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες. Μικρά παραδοσιακά πετρόχτιστα χωριά, απομεινάρια από αρχαίους πολιτισμούς, καταρράκτες και τρεχούμενα νερά, απέραντα ελατοδάση, χιονισμένες βουνοκορφές, χιονοδρομικά κέντρα, ζεστά καφέ, παραδοσιακές ταβέρνες και μπαράκια με ψαγμένα κοκτέιλ. Αυτά είναι μερικά από όλα αυτά που μπορείς να κάνεις αν βρεθείς στο βουνό του Απόλλωνα. Αν ακόμα δεν μπορείς να αποφασίσεις τι θα ήθελες περισσότερο να κάνεις, μπορείς απλά να ακολουθήσεις το παράδειγμα μας και να εξερευνήσεις το βουνό των αντιθέσεων.
Πριν κλείσω θα σας αναφέρω πως ενώ το πλάνο μας περιλάμβανε και μια πρώτη δίκη μου επαφή με τα χειμερινά σπορ, οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν και έτσι τον εναπομείναντα χρόνο τον ξοδέψαμε για να εξερευνήσουμε την Αλίαρτο με τον υπέροχο καταρράκτη της Πέτρας και τους μοναδικούς στην Ελλάδα αγγλικούς κήπους, μια έκταση 110 στρεμμάτων μέσα στην οποία βρίσκονται διοικητικά κτίρια της βρετανικής εταιρίας Lake Copais CO, η οποία ανέλαβε την αποξήρανση της μεχρι τότε μεγαλύτερης σε έκταση λίμνη της Ελλάδας, την Κωπαϊδα. Οι Κήποι της Αλίαρτου εκτός από τα διοικητικά κτίρια είχαν ήταν και ο τόπος όπου κατοικούσαν οι βρετανοί εργάτες με τις οικογένειες τους. Μετά την ολοκλήρωση της αποξήρανσης της Λίμνης γύρω στο 1930 ο χώρος παραδόθηκε στο ελληνικό δημόσιο και έκτοτε αφέθηκε στην τύχη του. Λιγοστοί κάτοικοι με αγγλικές ρίζες κατοικούν ακόμα στο σημειο.
Μέχρι την επόμενη φόρα..
Take care.
Billakos.
Τώρα που πλέον δεν αναρωτιέσαι.. Που να πάω; Τι να κάνω; Τι να δω; Και τι να φάω στο Κυπαρίσσι ρίξε μια ματιά και στο αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό εδώ.