-Βασίλη πως θα σου φαινόταν αν επιτέλους πηγαίναμε Σύρο για τις ανοιξιάτικες διακοπές μας.
– Τέτοια εμμονή με την Σύρο, μόνο εσύ Τάκη και η Ρούλα Κορομηλά.
– Μα είναι νησάρα σου λέω, αν αρχίσω να σου λέω για την Σύρο δεν θα σταματήσω.
Και ακριβώς αυτό συνέβη… μερικές ώρες αργότερα εξαντλημένος από τον ατελείωτο και άναρχο μονόλογο του Τάκη και προσπαθώντας να βρω τρόπο να τον κάνω να σταματήσει, έμπαινα στο Site της BLUE STAR FERRIES και έκλεινα εισιτήρια για την πρωτεύουσα τον Κυκλάδων την Σύρο, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα.
Πήγαινε λοιπόν την λαμπάδα και τα παπούτσια στο βαφτιστήρι, βάλε στην βαλίτσα τα αναστάσιμα ρούχα σου και πάμε να σου πω τα 9 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αν βρεθείς και εσύ Πάσχα στην κοσμοπολίτικη Σύρο.
1. Να επισκεφτείς το δημαρχείο.
Σε περίοπτη θέση, στο κέντρο σχεδόν της Ερμούπολης, της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, βρίσκεται ίσως το πιο τηλεοπτικό δημαρχείο της Ελλάδας. Τα σκαλιά του δημαρχείου φιλοξένησαν το μεγαλύτερο show της ελληνικής τηλεόρασης με παρουσιάστρια την πάλαι πότε εθνική μας παρουσιάστρια Ρούλα Κορομηλά, πάνω τους περπάτησαν οι μεγαλύτεροι εγχώριοι stars της δεκαετίας του 90 και ξεκίνησαν την καριέρα τους μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως ο Ricky Martin ( από ότι μου είπαν κάποιοι γέροι ετών 33 γιατί εγώ ήμουν ακόμα αγέννητος ). Το αγαπημένο δημαρχείο των παιδικών μας χρόνων στέκει στο κέντρο της πλατείας Μιαούλη και είναι ένα από τα επιβλητικότερα δημαρχεία της Ελλάδας. Χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ. Το δημαρχείο της Ερμούπολης συνδυάζει τρεις διαφορετικούς ρυθμούς. Εντυπωσιαστήκαμε από την επιβλητική του είσοδο με τους τεράστιους κίονες και το ταβάνι, από την μεγάλη κεντρική σκάλα που θύμιζε σκάλα παλατιακού συγκροτήματος της βόρειας Ευρώπης και τα δυο αίθρια με τα καρό μωσαϊκά και τα περίτεχνα μπαλκόνια. Αξίζει να δοκιμάσεις την μοναδική ποικιλία ελληνικού καφέ στο μικρό παραδοσιακό καφέ που λειτουργεί σε ένα από τα δυο.
2. Να εντυπωσιαστείς από το θέατρο Απόλλων
Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το blog, έχοντας διαβάσει την ιστορία της Σύρου και γνωρίζοντας πως υπήρξε το πρώτο αστικό κέντρο της Ελλάδας δεν μπορώ να καταλάβω πως αυτό το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, το τόσο διαφορετικό και τόσο απομακρυσμένο από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική βρίσκεται στις Σύρο. Ακόμα και τώρα βλέποντας τα βίντεο και τις φωτογραφίες συνεχίζω και παραμένω με το στόμα ανοιχτό. Το σύμβολο της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης, κατασκευάστηκε το 1862-1864 σε σχέδια του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό. Άρχισε την λειτουργία του στις 20 Απριλίου του 1864 με την παράταση Ριγκολέτο του Βέρντι και έκτοτε έχει φιλοξενήσει μεγάλες παραστάσεις. Η ιδιαιτερότητα του θεάτρου είναι η ομοιότητα του με την Σκάλα του Μιλάνου μιας και αποτελεί πιστό της αντίγραφο. Τα εντυπωσιακά του θεωρεία, η μεγάλη του σκηνή, οι βελούδινη κόκκινη αυλαία και τα κόκκινα καθίσματα δημιουργούν μια αίσθηση όπερας άλλης εποχής. Η τοιχογραφία της οροφής με παραστάσεις ποιητών είναι ένα ακόμα εντυπωσιακό σημείο του θεάτρου. Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί και μια συλλογή αναμνήσεων από αφίσες παραστάσεων και αντικείμενα σχεδόν των πρωταγωνιστών στις παραστάσεις του θεάτρου. Η είσοδος στο θέατρο στοιχίζει 2 ευρώ και σίγουρα αξίζει μιας και βοηθάει στην συντήρηση του θεάτρου, το οποίο έφτασε στα όρια της κατάρρευσης περισσότερες από μια φορά τις δεκαετίες της ανάπτυξης της 1950- 1990 και σώθηκε από προσφορές Συριανών πολιτών.
3. Να ανηφορίσεις στα στενάκια της Άνω Σύρου
Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Ερμούπολη χτισμένη σε ένα αντικριστό λόφο, η Άνω Σύρος το μεσαιωνικό διοικητήριο του νησιού είναι ίσως το μοναδικό σημείο του που θυμίζει κάτι από Κυκλάδες. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα λευκά σπίτια και τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα μπλέκεται με την ενετική αισθητική δημιουργώντας έναν πανέμορφο οικισμό που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο στο Αιγαίο. Από την κεντρική είσοδο την Καμάρα μέχρι την κορυφή του λόφου με τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Τζώρτζη, η Άνω Σύρος θα σε εντυπωσιάσει με την ομορφιά της και την απλότητα της. Αξίζει να επισκεφτείς το μουσείο του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, που γεννήθηκε και έζησε στην Άνω Σύρο και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τζώρτζη. Η βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια με τις χρωματιστές βουκαμβίλιες, ανάμεσα στα ολόλευκα σπίτια με τις χρωματιστές πόρτες θα σε συνεπάρει. Εντυπωσιακή είναι και η μικρή συνοικία πίσω από το καθεδρικό και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα με θέα την πρωτεύουσα του νησιού και τα γειτονικά νησιά της Τήνου και της Μυκόνου να φαίνονται στο βάθος. Αν επισκεφτείς το νησί μετά τα μέσα του Μαΐου, αξίζει και μια βραδινή επίσκεψη στον κεντρικό πλακόστρωτο σοκάκι με τα ψαγμένα μπαράκια και τα εστιατόρια.
4. Να χαζέψεις με την ομορφιά του ναού του Αγίου Νικολάου
Έχοντας οργώσει την Ελλάδα, αλλά πάντα κρατώντας μια μικρή επιφύλαξη, μπορώ να πω πως ο ναός του Αγίου Νικολάου της Ερμούπολης είναι ίσως ο ομορφότερος ορθόδοξος ναός που έχω πάει. Ο Άγιος Νικόλαος, ο Πλούσιος, όπως τον αποκαλούν βρίσκεται στην περιοχή Βαπόρια και εντυπωσιάζει με την μεγαλοπρέπεια του. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1848, βάσει των σχεδίων του Γ. Μεταξά και τη συγκατάθεση του Βασιλιά Όθωνα και ολοκληρώθηκε το 1870. Τα χρωματιστά βιτρό που διαχέουν το φως σε όλο τον ναό, οι μοναδικές τοιχογραφίες που κοσμούν όλο τον ναό, το υπέροχο σκαλιστό του τέμπλο και οι μεγαλοπρεπείς κίονες κάνουν τον ναό τον πιο ιδιαίτερο ναό που έχεις βρεθεί. Ιστορικά αξίζει να αναφερθεί πως ο η εικόνα του Αγίου Νικολάου επιχρυσώθηκε στην Ρωσία. Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν και είναι ανοιχτός κατά τις πρωινές ώρες.
5. Να δροσιστείς στην παραλία Αστέρια στην συνοικία Βαπόρια
Η συνοικία των μεταναστών από την Κρήτη και το βόρειο Αιγαίο με τα μοναδικά ψηλοτάβανα αρχοντικά με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τις ξυλόγλυπτες πόρτες και τα μαρμάρινα μπαλκόνια είναι ίσως η γραφικότερη περιοχή της Ερμούπολης. Τα αμφιθεατρικά Βαπόρια με τα καπετανόσπιτα μοιάζουν σαν βαπόρια που αιωρούνται πάνω από τη θάλασσα και από εκεί εικάζεται πως πήραν και το όνομα τους. Ο γραφικός οικισμός καταλήγει σε μια πανέμορφη παραλία με καταγάλανα νερά και μοναδική θέα σε όλη την συνοικία. Η παραλία αστέρια όπως ονομάζεται είναι η αγαπημένη των ντόπιων αλλά και των τουριστών και σίγουρα ενδείκνυται για δροσερές βουτιές από τον μώλο και για ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας για όσους δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν από την πανέμορφη Ερμούπολη.
6. Να ανακαλύψεις τα αρχοντόσπιτα της Ντέλα Γκράτσια
Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το blog δεν χωράει ο νους μου πως αυτά τα πελώρια αρχοντικά με τους περίτεχνους πυργίσκους βρίσκονται στην καρδιά του Αιγαίου. Ακόμα και τώρα η μνήμη μου ανακαλεί τα αρώματα που αναδύονταν μέσα από τους ολάνθιστους, πολύχρωμους κήπους. Η Ποσειδωνία ή αλλιώς η Ντε λα Γκράτσια όπως ονομαζόταν παλιότερα από την καθολική εκκλησία της Μαντόνα ντε λα Γκράτσια (Παναγία της Χάριτος) βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη παραλία και είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή χάρη στις μεγαλοπρεπείς εξοχικές επαύλεις με τους εντυπωσιακούς πυργίσκους και τους περιποιημένους κήπους που σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή. Κάθε σπίτι αποτελεί μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της μεγαλοαστικής θερινής κατοικίας του 20ου αιώνα. Η Ποσειδωνία υπήρξε η περιοχή που χτίστηκαν οι περισσότερες εξοχικές κατοικίες την περίοδο που η Ερμούπολη αναπτύχθηκε σε αστικό κέντρο. Μια επίσκεψη στην αγαπημένη περιοχή του Μάρκου Βαμβακάρη και μια βόλτα πλάι στους μεγάλους μαντρότοιχους με τις πελώριες καγκελένιες πόρτες σίγουρα θα σε ταξιδέψει σε άλλη εποχή.
7. Να ανακαλύψεις την φιλοξενία του Clockwise.
Το Clockwise είναι ένα πολυτελές μικροσκοπικό στούντιο στην καρδιά της Ερμούπολης, δίπλα στο ρολόι της πόλης, απ’ όπου εμπνεύστηκε και το όνομα του. Το πρόσφατα πλήρως ανακαινισμένο στούντιο βρίσκεται στο ισόγειο ενός από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτήρια και περιβάλλεται από ιστορικά μνημεία όπως το περίφημο Δημαρχείο και το πρώτο γυμνάσιο του Ελληνικού Έθνους, στο οποίο φοίτησαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το Clockwise αποτέλεσε την νούμερο ένα, επιλογή μας σε διαμονή χάρη στην εξαιρετική του τοποθεσία αλλά και την μοναδική του διαρρύθμιση. Η μικρή σοφίτα με το κρεβάτι εξοπλισμένο με ένα από τα καλύτερα συστήματα ύπνου COCO-MAT αποτέλεσαν το σημείο που ξεκουραζόμασταν και φορτώναμε μπαταρίες για τις απαιτητικές μας περιηγήσεις στην πανέμορφη Σύρο. Το καθιστικό με τον άνετο καναπέ την smart τηλεόραση και τον άνετο χώρο εργασίας υπήρξε το μέρος που σχεδιάζαμε τις εξορμήσεις μας. Το μεγαλύτερο asset του καταλύματος ήταν ο ιδιοκτήτης του, ο Πέτρος που μας υποδέχθηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο και ένα καλάθι γεμάτο τοπικά προϊόντα. Μοιράστηκε μαζί μας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες ώστε να μπορέσουμε να δούμε το νησί like locals και μας ξενάγησε στο μοναδικής ομορφιάς δημαρχείο. Η φιλοξενία του θα μας μείνει πραγματικά αξέχαστη και φεύγοντας μπορούμε να πούμε χωρίς καμία επιφύλαξη πως έχουμε πλέον αποκτήσει ένα εγκάρδιο φίλο στην μαγική Σύρο.
8. Να φας στο Τσιπουράδικο της Μυρσίνης
Με θέα το φωτισμένο πανέμορφο λιμάνι της Σύρου, σε ένα σημείο που μπορείς να χαζέψεις την περατζάδα μακριά από την φασαρία, δοκιμάσαμε τις καλύτερες γεύσεις στην Ερμούπολη. Σε ένα χώρο με νεοταβερνέ διακόσμηση, γεμάτο με αντικείμενα βγαλμένα από άλλη εποχή άριστα συνδυασμένα με υφάσματα που παραπέμπουν στην belle epoque, με ευφάνταστα ποτήρια και πιάτα που δεν σταματάς να θαυμάζεις το Τσιπουράδικο της Μυρσίνης θα αγαπηθεί και από εσένα όσο αγαπήθηκε από εμάς. Αγαπήσαμε τα καφεδάκια με την πλούσια και δεμένη σάλτσα ντομάτας, της φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και την μοναδική κρεμμυδόπιτα της Μυρσίνης την οποία καταφέραμε να φάμε στην τρίτη μας επίσκεψη μιας και γινόταν ανάρπαστη. Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις το πικάντικο σαγανάκι με λουκάνικο και το απόλυτα χορταστικό ψαρονέφρι με σάλτσα μανιταριών και τα καλαμάκια κοτόπουλο με την σαλάτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες καλύτερα να κάνεις κράτηση γιατί δύσκολα θα βρεις τραπέζι.
9. Να ανακαλύψεις το εκκλησάκι του Αγίου Στέφανου
Ριζωμένο σε μια απόμερη σπηλιά στην βόρεια πλευρά της Σύρου το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Στέφανου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με την μοναδική του τοποθεσία όσο και με την γραφικότητα του. Ακολουθώντας ένα αρκετά δύσκολο κατηφορικό μονοπάτι πλάι στα απόκρημνα βράχια, μετά από συμβουλές ντόπιων, βρεθήκαμε στο μικρό εκκλησάκι το οποίο βρισκόταν φωλιασμένο μέσα σε μια εσοχή που σχημάτιζαν τα βράχια. Μέσα στην μικρή κοιλότητα της σπηλιάς αντικρίσαμε έναν μικρό μεταβυζαντινό ναό, χτισμένο σύμφωνα με την παράδοση από έναν ώρα που τον ξέβρασαν εκεί τα κύματα αφού είχε παλέψει με ένα πελώριο χταπόδι την ημέρα που παραδοσιακά γιορτάζεται ο Άγιος Στέφανος. Το μικρό καμπαναριό που στέκεται πάνω στο φαγωμένο από την αλμυρά ξύλο πλάι στα άγρια κύματα του Αιγαίου, τα αραχνιασμένα μικρά παράθυρα του ναού και το πολυχρονισμένο τέμπλο σε συνδυασμό με τον συννεφιασμένο άγριο ουρανό μας δημιούργησαν ένα μοναδικό δέος. Ο ναός είναι επισκέψιμος τους καλοκαιρινούς μήνες και με καραβάκι που ξεκινάει από το λιμάνι, αλλά αν σου αρέσει η πεζοπορία πρέπει οπωσδήποτε να το κάνεις.
Παίρνοντας το πλοίο της γραμμής και επιστρέφοντας στο λιμάνι του Πειραιά 4 μέρες μετά, μπορώ να πω πως ευχαρίστησα τον Τάκη για την επιμονή του να επισκεφτούμε την πανέμορφη Σύρο γιατί είναι ένα νησί που διατηρεί την ξεγνοιασιά των Κυκλάδων και την εμπλουτίζει με μια κοσμοπολίτικη ιταλική φινέτσα.
Μέχρι την επόμενη φορά
Take Care
Billakosssss